Emeklilik bekleyen herkesi kapsıyor! Zam geliyor…

Çalışan ve emeklilik bekleyen milyonlarca kişiyi çok yakından ilgilendiriyor. Yeni yıl ile birlikte her şey değişecek. Asgari ücretle birlikte askerlik, doğum ve yurt dışı borçlanmalarına da zam gelmiş gelecek.

Emeklilik bekleyen herkesi kapsıyor! Zam geliyor…
  • 11 Aralık 2019, Çarşamba 13:46

2019 Yılının son günlerine girilirken, emeklilik planlamaları arasında borçlanma yapacak olan kişilerin biraz aceleci davranmaları daha ekonomik olacaktır.Öyle ki yeni yıl için belirlenecek olan asgari ücretle birlikte askerlik, doğum ve yurt dışı borçlanmalarına da zam gelmiş olacak!

Yurt dışı borçlanması tekrar zamlanıyor!

17 Temmuz 2019 Tarih ve 30836 sayılı Mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan 7186 sayılı Kanunla birlikte yurtdışında çalışan gurbetçilere ucuza borçlanarak yüksek emekli aylığı hakkı sonlandırılmış oldu.

Şöyle ki asgari ücretin yüzde 32’si oranında olan borçlanma tutarı 01.08.2019 itibariyle yüzde 45’e çıkarılmış oldu. Sadece bununla da kalınmadı elbette, 1999 öncesi sigorta girişi olanlar en fazla 5975 prim günü ile emekli olacakken artık Bağ-Kur statüsünde sayılacaklarından 9000 prim gününü tamamlamaları gerekecek.

Yani bir bakımdan gurbetçilerin hem emeklilik prim günü arttırıldı hem de borçlanma tutarları.Günlük borçlanma tutarları, brüt asgari ücretin yüzde 32’sinin 30’a bölünmesiyle bulunmaktadır. (2.558,40 % 32 = 818,68 / 30 = 27,28)

Ancak yurtdışı borçlanması için bu formül yüzde 45 şeklinde değiştirilmiş ve günlük borçlanma tutarı 27,28 TL’den 38,37 TL’ye çıkarılmıştır.

1 Ocak 2020 tarihi itibariyle asgari ücrette yaşanacak artış bu rakamı tekrardan yukarıya çekmiş olacaktır.

Doğum ve askerlik borçlanmasının ucuz günleri

Doğum ve askerlik borçlanmalarında herhangi bir statü yada ücret artışı yıl içerisinde yaşanmamış olsa da yeni yılda belirlenecek olan asgari ücretle bu borçlanma sınıflarında da artırımlara gidilecektir.

Doğum borçlanmasında sigortalılık başlangıcından sonra canlı doğan her çocuk için kadınlarımız 720 gün borçlanma yapabiliyor. Tabi bu borçlanma şartının yanında doğumdan sonraki 720 günlük sürenin sigortalı olarak çalışılmamış da olması gerekiyor.

Bir çocuk için 720, iki çocuk için 1440, üç çocuk için se 2160 gün borçlanma yapılabiliyor. Üç çocuktan fazla doğum borçlanması yapılamamaktadır.

Askerlik borçlanmasında da herhangi bir kanuni değişiklik mevcut değildir, yeni asgari ücretle birlikte askerlik borçlanması da artacak olup ucuz borçlanmada son günler yaşanmaktadır.

Askerlik borçlanmasında sigortalılık öncesi yada sonrası diye bir kavram bulunmamaktadır. Askerlik hizmetini yerine getiren her erkek sigortalı askerlik süresi boyunca borçlanma talebinde bulunabilir.

Borçlanmalar ne kadar zamlanacak?

2020 Yılının asgari ücret senaryoları hakkında ‘Asgari ücret için dört senaryo! En yüksek zam oranı...’başlıklı yazımızda sizlere aktarmıştık. Şimdi yeni yıl için beklenen bu rakamlardan borçlanma tutarlarını tablolar halinde derliyoruz.

Dikkat! Son tarih 31 Aralık! Paranızı kaybedebilirsiniz! Dikkat! Son tarih 31 Aralık! Paranızı kaybedebilirsiniz!

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

yukarı çık