Vatandaşları Büyük Cezalar Bekliyor...

Vatandaşları Büyük Cezalar Bekliyor...
  • 01 Ocak 2024, Pazartesi 21:51

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni doğal gaz yönetmeliği bugün itibariyle yürürlüğe girdi. Yeni yönetmelik ile vatandaşları büyük cezalar bekliyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlananak 23 Kasım 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Elektrik, Su ve Gaz Sayaçları Muayene Yönetmeliği, bugün itibariyle yürürlüğe girdi.

Bakanlık tarafından hazırlanan yönetmelikle elektrik, su ve gaz sayaçlarının muayene işlemleri ile ilgili usul ve esaslar belirlendi. Bu kapsamda, sayaç muayenelerin kim tarafından, nerede, nasıl yapılacağına ve hangi idari cezaların uygulanacağı netleşti.

Yönetmeliğe göre doğal gaz, su ile elektrik sayaçları ilk muayene, ani muayene, şikayet muayenesi, periyodik muayene ve stok muayenesi gibi çeşitli muayene türlerine tabi tutulacak.

Elektrik, su ve gaz sayaç muayeneleri, bakanlığın anlaştığı servisler tarafından yapılacak ve bu hizmet kapsamında ücret vatandaş tarafından ödenecek.

Bakanlığın il müdürlükleri tarafından gerçekleştirilecek veya kullanıcıların kurduğu veya anlaştığı servislerde yapılacaktır. Bu hizmetlerden kaynaklı olarak bakanlıktan tarafından herhangi bir ücret talep edilmeyecek.

Muayene sırasında, sayacın tip onayı olmadığı veya tip onayını etkileyecek bir değişiklik yapıldığı tespit edilirse, sayacın muayenesine devam edilmeyecek ve bu durum ilgili sayaca dair düzenlenecek muayene raporunda belirtilerek gerekli işlemler başlatılacaktır.

Sayacın bulunduğu yerden sökülmesinden ve muayenesi içim servisi getirilmesinden vatandaş sorumlu olacak.

Muayene başvuruları vatandaş veya vatandaş tarafından yetki verilen servis tarafından il müdürlüklerine yapılacak.

Muayene ardından olumlu rapor alan sayaçlar damgalanacak.

İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAK

1 Ocak 2014 ile 31 Aralık 2019 tarihleri arasında piyasaya sürülmüş veya bu dönem içinde son muayenesi gerçekleştirilmiş gaz iletim şebekesinde veya doğrudan iletim şebekesine bağlı gaz sayaçlarına dair bir liste, kullanıcılar tarafından ilgili il müdürlüğüne şubat ayının sonuna kadar iletilmelidir. Bu sayaçlar, 2025 yılı sonuna kadar sökülüp, geçerli bir muayenesi olan sayaçlarla değiştirilmelidir.

Bu süre içinde işlem yapamayan vatandaşlara damga süresi geçmiş sayaç kullanımı nedeniyle idari para cezası uygulanacak.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

yukarı çık