'Tarımda yapılması gereken çiftçiyi ve üretimi desteklemektir'

'Tarımda yapılması gereken çiftçiyi ve üretimi desteklemektir'
  • 03 Ocak 2023, Salı 21:17

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'nin 'devrim' diye tanıttığı 'Tarım Cebimde 1.0 Mobil Uygulaması' hakkında sert eleştirilerde bulundu. Tarımda dijitalleşme adına büyük bir değişim-dönüşüm vaadiyle duyurulan uygulamanın eksiklerine işaret eden Barut, "Bu uygulamanın zaten mevcut olan E-Devlet sistemine yönlendirmek dışında hiçbir fonksiyonunun olmadığı, tanıttılan programın büyük bir balona dönüştüğü görülüyor" dedi.

BALONU MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'nin yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi sunan Ayhan Barut, "Ülke tarımı ve elleri öpülesi emektar çiftçimiz için ne yapılsa azdır. Öncelikle yapılması gereken ise çökertilen tarımın ayağa kaldırılması ve ocağına incir ağacı dikilen üreticilerimizin kanayan yaralarının sarılmasıdır. Bu doğrultuda 2 Ocak 2023 tarihinde tanıtımı yapılan Tarım Cebimde uygulamasıyla ilgili Bakan tarımda dijitalleşmenin önemine yaptı. Bu vurgu çiftçimiz tarafından olumlu karşılanmakla birlikte eksiklikler ve yanlışlar sürüyor" diye konuştu. 

"ZATEN MEVCUT OLANA YÖNLENDİRİYOR"

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'nin, "Yerli ve milli olan Tarım Cebimde uygulamasını tarımda bir devrim ve büyük bir dönüşüm-değişim olarak" nitelediğini anımsatan Ayhan Barut, "Ancak programa bakıldığında Bitkisel Üretim, Hayvansal Üretim başlığı altında yer alan bütün tuşların E-Devlet programına yönlendirildiği görülüyor. Programı bu yönüyle ele aldığımızda ise E-Devlet'e yönlendirmek dışında hiçbir fonksiyonunun olmadığı dolayısıyla tanıttığınız programın büyük bir balona dönüştüğü fark ediliyor" açıklamasında bulundu. 

"TARIMDA YAPILMASI GEREKENLER BELLİ"

Tarım Cebimde uygulamasına ilişkin eleştirilerini sıralayan Barut, "Aynı programda küpe bilgileri yer almaktadır ancak bu bilgilerde hayvanların aşı bilgileri sağlık durumları, hangi ilde veya ilçede olduğu gibi önemli bilgiler yer almamaktadır. Tarımda dijital dönüşüm ve devrim adı altında tanıttığınız programda zaten E-Devlet'te olan uygulamalara yönlendirdiğini büyük bir hayal kırıklığı ile görmüş bulunuyoruz. Tarımda yapılacak işler belli, izlenecek politikalar çok açık, bu doğrultuda atılacak adım çok nettir. Ulusal, sürdürülebilir, nitelikli ve planlı üretim modeli belirlenmeli, çağın gereklerine uygun adımlar atılmalı, üretim ve üretici desteklenmelidir" şeklinde konuştu.

"BU UYGULAMANIN MALİYETİ NEDİR?"

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un Meclis'e sunduğu önergede şu sorulara yanıt verilmesi istendi;

"1- Tarım Cebimde uygulaması belirttiğimiz konular ile ilgili gerekli araştırmalar yapılmış mıdır?

2- Bu uygulamanın yeni versiyonlarında destekleme başvuruları da yer alacak mıdır?

3- Zaten halihazırda E-Devlet uygulamasında var olan ve bütün fonksiyonlarını E-Devlet'e yönlendiren böyle bir program yapmanın amacı nedir?

4- Bütün parametreleri kullanıcıyı E-Devlet'e yönlendiren böyle bir uygulamanın çiftçimiz ne gibi faydası olacaktır?

5- Tarım Cebimde programına harcanılan bütçe ne kadardır?

6- Tarıma ve çiftçiye yeterli destek verilecek midir, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği açısından artan maliyet yükü karşısında nasıl bir yol izleyeceksiniz?"

POMEM Türkiye birincisi Yüreğir’den çıktı POMEM Türkiye birincisi Yüreğir’den çıktı

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

yukarı çık