Gece içki satan yandı...

Anayasa Mahkemesi, gece saat 22.00’den sonra üç bira satan büfeciye ceza verilen verilmesini hukuka uygun buldu.Yüksek Mahkeme'den çıkan kararda mülkiyet hakkının ihlali olmadığı bildirildi.

Gece içki satan yandı...
  • 17 Ocak 2020, Cuma 19:46

Yüksek Mahkeme’nin incelediği olay, Edremit’te polisin gece saat 01.40’da bir büfeden içinde üç bira bulunan siyah poşetle çıkan kişiyi durdurması ile başladı. Polis tutanak düzenledi ve bira alanlara da imzalattı. Ancak büfe sahibi tutanağı imzalamadı. Büfe sahibine saat 22.00'den sonra alkollü içecek satışı yaptığı gerekçesiyle 30.454 liralık idari para cezası verildi.

gece içki satan büfe ile ilgili görsel sonucu

Büfe sahibi, cezanın hukuka aykırı olduğu ve “mülkiyet hakkının ihlal edildiği” gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu. Yüksek Mahkeme, büfe sahibine adli bir ceza verilmediği, elkoyma veya müsadere benzeri bir yaptırımın uygulanmadığı, kamu makamlarının idari para yetkisinin olduğu sonucuna vardı. AYM, büfe sahibinin, tutanağı imzalamadığı için “yeterli delil olmadığı” iddiası konusunda da şu değerlendirmede bulundu:

“İdari ve yargısal makamlar özellikle resmi bir belge niteliğindeki kolluk görevlilerince düzenlenen tutanağı esas alarak başvurucunun söz konusu kabahati işlediği kanaatine varmışlardır. Bu tutanakta üç kişinin gece vakti alkollü içecek satın aldığının görüldüğü tespitine yer verilmiş olup tutanak bu kişilerce de imzalanmıştır. Buna göre başvurucunun aksini ispat eder nitelikte bir delil de öne sürmediği dikkate alındığında söz konusu idari ve yargısal süreçte varılan sonucun keyfi olduğu veya bariz bir takdir hatası içerdiği söylenemez. Olayda başvurucu ayrı bir tanık bildirip de Hakimlik tarafından bu tanığın dinlenmediği yönünde bir şikayette de bulunmamıştır.”

CEZA AŞIRI MI

AYM, büfe sahibinin verilen para cezasının aşırı olduğu şikayetini “İdari para cezası verilmesi yönündeki müdahalenin -korunan hukuki menfaat ile karşılaştırıldığında- açık bir orantısızlık içermediği anlaşılmıştır” diyerek dikkate almadı. Yüksek Mahkeme, gece alkol satışı yapanlara ceza verilmesinin “mülkiyet hakkının ihlali olmadığına” karar verirken şu değerlendirmeyi yaptı:

“Başvurucuya gece vakti alkollü içecek satışı nedeniyle idari para cezası verilmesi şeklindeki mülkiyet hakkına yapılan müdahalenin içerdiği kamu yararı amacı ile karşılaştırıldığında başvurucuya şahsi olarak aşırı ve olağan dışı bir külfet yüklemediği değerlendirilmiştir. Dolayısıyla başvurucunun mülkiyet hakkının korunması ile kamu yararı arasında olması gereken adil dengenin bozulmadığı ve müdahalenin ölçülü olduğu sonucuna varılmıştır.”

Ak Parti Ceyhan İlçe Başkanı Muhammed İslam Bünül'den veda turları... Ak Parti Ceyhan İlçe Başkanı Muhammed İslam Bünül'den veda turları...

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

yukarı çık