Onurlu ve Gururluyuz!

Adana'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıl dönümü dolayısıyla kentimizde bazı siyeseyçi, bürokrat ve STK temsilcileri birer kutlama mesajı yayınladı. İşte o anlamlı mesajlar:

Onurlu ve Gururluyuz!
  • 05 Ocak 2020, Pazar 22:42

VALİ DEMİRTAŞ; “ONUR DUYUYORUZ”
Adana Valisi Mahmut Demirtaş, "98 yıldır hiç bitmeyen bir coşkuyla 5 Ocak tarihini, Adana'mızın düşman işgalinden kurtuluşunu, kutlarken emsalsiz bir tarihe sahip olmaktan onur duyuyoruz" dedi.
Vali Demirtaş, 5 Ocak Adana'nın Kurtuluşunun 98. Yıl Dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajında, "Kurtuluş hissinin Gazi Mustafa Kemal Atatürk'te vuku bulduğu ilk şehir Adana'mızdır. Anadolu'da yakılan kurtuluş meşalesinin ilk kıvılcımı ilimizde, güneyin kalesi Adana'da çakılmıştır. Milli mücadelede böylesine anlamlı bir rol üstlenen bir kentin evlatları olmaktan ve Anadolu'muzun dört bir yanında verilen kurtuluş mücadelesinin; ülkemizin tüm şehirlerinde olduğu gibi Adana'mızda da aziz milletimizin zaferiyle sonuçlanmış olmasından dolayı büyük bir sevinç ve gurur içindeyiz. 98 yıldır hiç bitmeyen bir coşkuyla 5 Ocak tarihini, Adana'mızın düşman işgalinden kurtuluşunu, kutlarken emsalsiz bir tarihe sahip olmaktan onur duyuyoruz" ifadelerini kullandı.
Vali Demirtaş mesajında daha sonra şunları kaydetti:
"Bağımsızlık; tarihi boyunca onurundan ödün vermemiş ve zaferlerle dolu bir geçmişi olan milletimizin bağrında yanan bir ateştir. Bağımsızlığımıza vurulan ve vurulmaya çalışılan her darbe milletimizin bağrındaki özgürlük ateşini beslemiş ve hiç sönmeyecek bir hale gelmesine vesile olmuştur. Milletimiz için 5 Ocak 1922 tarihi ile 5 Ocak 2020 tarihi arasında değişen tek şey zaman dilimidir. Ecdadımızla aynı ruha sahip olan bizler, özgürlük ve bağımsızlığımıza vurulmak istenen her darbeyi tarihte olduğu gibi bugün de etkisiz hale getirmeye daima hazırız.
Bugün, bizlere düşen en önemli görev; gelecek nesillerimize zafer ve mücadeleyle dolu tarihimizi naklederek genç dimağlarda tarih bilincini oluşturmaktır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "Geçmişini bilmeyen milletler geleceğine ışık tutamaz. Bizler, gelecek nesillere özgür, demokratik bir ülke bırakmak istiyorsak, geçmişte yaşananları çok iyi bilmeli ve geçmişimizden ders çıkarmalıyız." sözü bizlere tarihin, bilhassa şanlı Türk tarihinin gelecek nesillere aktarılmasının önemini kanıtlamaktadır.
Bizler, geçmişte olduğu gibi bugün de milletimizin bekası için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. İçinde bulunduğumuz koşullar, ecdadımızın koşullarından daha farklı olsa da bağımsızlık mücadelemiz hep aynı kararlılıkla sürecektir. Ülke ve millet olarak içinde bulunduğumuz şartlar değişse de vazifemiz hep aynı kalacaktır. Vatanımızın toprakları bizim için kutsaldır; çünkü her bir karış toprağımızda binlerce şehidimizin anısı bulunmaktadır. Bu sebeple; tarihte Anadolu coğrafyasında yapılmaya çalışılan operasyona nasıl dur dediysek, bugün de aynı kararlılığı ve azmi gösterecek; bu toprakların ebedi Türk yurdu olduğunu yedi düvele haykıracağız.
Adana'mızın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıl dönümünü bu duygu ve düşüncelerle can-ı gönülden kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, istiklal ve istikbal uğruna toprağa düşerek şehadete yürüyen şehitlerimizi rahmetle, gözünü budaktan esirgemeyip ölümü korkutan gazilerimizi minnet ve şükranla yad ediyorum."

KARALAR; “BÜYÜK ÖNDER BİZLERE SONSUZ BİR KIVANÇ BAHŞETMİŞTİR”
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana'nın düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü nedeniyle mesaj yayımladı.
Başkan Zeydan Karalar’ın mesajı şöyle:
Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ülkeyi düşman işgalinden kurtarmak için Kurtuluş Savaşı başlatmaya ve sonrasında modern bir Cumhuriyet oluşturmaya memleketimiz Adana’da karar vermiştir. Ülkenin dört bir yanında işgalci düşman güçlerine ait bayrakların dalgalandığı bir dönemde, Adana’da, Adanalılardan aldığı güç ve ilhamla direnmeye ve mücadele başlatmaya karar verdiğini dile getiren Büyük Önder, Adanalılar olarak bizlere sonsuz bir kıvanç bahşetmiştir.
"Bende bu vekayiin ilk hiss-i teşebbüsü bu memlekette, bu güzel Adana'da vücut bulmuştur" sözleriyle, Milli Mücadele öncesindeki ilham kaynağı noktasını açıklayan Mustafa Kemal Atatürk, milletinden aldığı güçle, işgal altındaki yurdumuzu kurtarmak üzere harekete geçmiştir.
Birinci Dünya Savaşı’nda ağır yenilgiye uğrayan ve toprakları işgal edilen imparatorluğun küllerinden yeni bir ülke yaratan Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, ulusumuzun özgürlük ve bağımsızlıktan asla vazgeçmeyeceğini bütün dünyaya göstermiştir.
Fransız işgaline uğrayan Adana; 5 Ocak 1922’de kurtulmuş, Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Kuvayı Milliye ve Adanalıların yiğit direnişi ile, düşman zulmü sona ermiştir.
Bir daha işgal acısı yaşamamak ve başka milletlerin boyunduruğu altına girmemek için Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği yol ve hedeflerden sapmamalı, böylece kem gözlerin bırakın işgal etmeyi düşünmeyi, yan gözle bile bakmaya cesaret ödemeyeceği çağdaş ve güçlü bir ülke haline gelmeliyiz.
Bizlere özgür ve çağdaş bir Cumhuriyet, ülke bırakan Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ile şehit ve gazilerimizi rahmet, minnet ve özlemle anıyorum.
Hemşehrilerimin 5 Ocak Kurtuluş Bayramı’nı bütün kalbimle kutluyorum.

SARIEROĞLU; “VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞACAĞIZ”
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu, Adana'yı daha da kalkındırmak ve geliştirmek için birlik, beraberlik ve dayanışma içinde var güçleriyle çalışmaya devam edeceklerini belirtti.
Sarıeroğlu, 5 Ocak Adana'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı kutlama mesajında, tarihlerinin en önemli dönüm noktalarından birinin Kurtuluş Savaşı ve İstiklal mücadelesi olduğunu anımsattı.
Milletin, esareti reddederek bu mücadelede azimle tüm yokluklara rağmen zafere ulaştığını vurgulayan Sarıeroğlu, "Adana'mız da esareti reddederek giriştiği bu şanlı mücadelede 5 Ocak 1922'de düşman işgalinden kurtulmuştur. Adana'mızın düşman işgalinden kurtuluşu dolayısıyla tüm hemşehrilerimin bu şanlı günlerini tebrik ediyorum." ifadelerini kullandı.
Sarıeroğlu, milletin sahip olduğu asil ruhun, tarihin her dönemindeki gibi 15 Temmuz 2016'da da kendini gösterdiğini bildirerek, şunları kaydetti:
"15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Adana'da ve tüm Türkiye'de yeni bir kahramanlık destanı yazılmıştır. Geride bıraktığımız 2019'da da milletimizden aldığımız destekle ülkemizin güvenliğini tehdit eden, sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorları parçalanmıştır. Türkiye, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarının ardından Barış Pınarı Harekatı ile güvenliğini tehdit eden her unsuru sahada yok edebileceğini göstermiş, diplomasinin her kanadını işleterek masada da sahada olduğu kadar güçlü olduğunu tüm dünyaya göstermiştir. Sahip olduğumuz kadim medeniyetimiz, köklü devlet geleneğimiz, milli ve manevi değerlerine bağlı milletimize aşkımızla ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarmak, Adana'mızı daha da kalkındırmak ve geliştirmek için birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz."
Sarıeroğlu, mesajında, "Adana'mızın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıl dönümünü kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve İstiklal mücadelemizin bütün kahramanları olmak üzere, ülkemiz için canını siper eden aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum." ifadelerine yer verdi.

ZENBİLCİ; “5 OCAK RUHU DİRİLİŞİN VE KURTULUŞUN ANAHTARIDIR”
AK Parti Adana Milletvekili Ahmet Zenbilci, Adana’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıl dönümü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı.
Zenbilci, mesajında, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Adana’nın; bereketli toprakları, ulaşım kolaylığı, iklim şartları, coğrafi konumu ve ekonomik potansiyeli ile her dönem cazibe merkezi olmayı başarmış bir şehir olduğunu ifade etti.
Bu özelliklerinin hep bir adım öne çıkardığı Adana’nın, Kurtuluş Mücadelesi’nin kazanılmasında da öncü rol üstlendiğini belirten Zenbilci, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Adana’ya geldiği zaman ‘Müttefikler için bitmiş olabilir ama bizi ilgilendiren savaş, kendi istiklalimizin savaşı, ancak şimdi başlıyor’ diyerek gelecekten umutlu olduğunu ve kararlılığını ifade ederek Kurtuluş Savaşı’nın ilk emrini de Adana’dan vermiştir. İlk emir ise, İskenderun’a çıkarma yapmayı planlayan İngiliz ve Fransızlara ateşle karşılık vermek olmuştur” dedi.
Yılmadan, usanmadan ve korkmadan düşmana başkaldıran kahraman Adanalıların, destansı bir mücadele sonunda, işgalci Fransız güçleri ile yanlarında getirdikleri Ermenileri 5 Ocak 1922’de Adana’dan, 6 Ocak 1922’de de Ceyhan’dan kovduğunu anımsatan Zenbilci, mesajında şu ifadelere yer verdi:
“Milli Mücadele’nin ardından 15 Mart 1923 tarihinde Adana’ya gelen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘Bende bu vekayiin ilk hiss-i teşebbüsü bu memlekette, bu güzel Adana’da vücut bulmuştur’ diyerek Adana’mızın Milli Mücadele’nin başlamasındaki rolünü ve ilk tohumlarının burada atıldığını bir kez daha belirtmiştir. Kurtuluş Mücadelesi ateşinin Adana’da yakılması, biz Adanalılar için bir övünç kaynağıdır.
5 Ocak kalbimizde daima bir şuur, bazen de dilimizde bir şiir olur. 5 Ocak günü kurtuluş bayramımızın yanında rahmetli Arif Nihat ASYA’nın Bayrak şiirini de edebiyatımıza kazandırmıştır. Adana’da 5 Ocak kutlamaları için yazılmış olan şiirin üzerinde ikinci kez hiçbir değişiklik yapılmadan, ilk yazıldığı gibi kalmıştır.
Arif Nihat Asya’nın Bayrak şiirinde belirttiği gibi biz Türk milleti olarak bu bayrağın altında doğduk, bu bayrağın altında da can vereceğiz. Ecdatımız da böyle düşünerek 98 yıl önce devletin dirliği için birlik olmuş bereketli Adana topraklarına göz diken gafilleri kovmuştur. 5 Ocak ruhu dirilişin ve kurtuluşun anahtarıdır. Dirlik ve birliğimizin daim olması için 5 Ocak Ruhunu yaşatmamız lazım.
Bu duygu ve düşüncelerle Adana’nın ve Ceyhan’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yılını bir kez daha kutluyor, işgalci güçler tarafından hunharca öldürülen, toplu katliamlara kurban olan binlerce Adanalı ve onlar gibi kurtuluş mücadelesinde şehit düşen binlerce şehidimizi rahmetle ve minnetle anıyor, bütün şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.” diyerek sözlerine son verdi.

BARUT; " KANLARIYLA DESTAN YAZDILAR"
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, Adana'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 98'inci yıldönümünü büyük bir gurur, onur ve coşkuyla kutladıklarını söyledi.
5 Ocak Kurtuluş Bayramı dolayısıyla açıklama yapan CHP Adana Milletvekili Barut, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 15 Mart 1923 tarihinde Adana ziyaretinde, "Bende bu vakayiin ilk teşebbüs hissi bu memlekette, bu güzel Adana'da vücut bulmuştur" sözünü anımsattı. Bu sözlerin Adana'nın Ulusal Kurtuluş Savaşına ilham verdiğini net biçimde gösterdiğini anımsatan Barut, "Memleketimizi işgale girişen Fransızlara karşı, bağımsızlık sevdalısı yiğit Adanalı hemşehrilerimiz, 'Tam bağımsız bir Türkiye' için canını ve kanını hiçe sayarak destan yazmışlardır" dedi.
Emperyalist işgalden kurtuluş günü olan 5 Ocak 1922'nin tarihin unutulmaz sayfalarına altın harflerle kazındığını dile getiren Ayhan Barut, "5 Ocak 1922, işgale karşı bağımsızlık uğruna verilen görkemli mücadelenin eşsiz bir zaferle sonuçlandığı gurur ve onur günüdür. Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile kurtuluş mücadelesinde kanıyla ve canıyla kahramanlık destanı yazan şehitlerimizi, gazilerimizi minnet, özlem ve rahmetle anıyoruz. 5 Ocak Kurtuluş Bayramımız kutlu olsun" diye konuştu.

SÜMER; "ADANA'NIN ÖZEL BİRİ VAR"
CHP TBMM KİT Komisyonu Üyesi Adana Milletvekili Orhan Sümer, Adana’mızın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıldönüm sebebiyle bir kutlatama mesajı yayınladı. Milletvekili Sümer, Milli kurtuluş mücadelesinde Adana’nın özel bir yeri olduğunu ifade ederek şunları söyledi.
" Bu özel yer, Büyük Önder Atatürk’ün “Bende bu vekayiin ilk hiss-i teşebbüsü bu memlekette, bu güzel Adana'da vücut bulmuştur” sözüyle tarihteki yerini almıştır.
5 Ocak, sadece kutlamalarla geçireceğimiz bir gün değil aynı zamanda bizlere bırakılan büyük mirası ve sorumluluğu da hatırlama günüdür. Yokluklar ve imkansızlıklar içinde, büyük bir inanç ve bilinçle emperyalizme karşı verilen mücadelelerin ardından kurulan Türkiye Cumhuriyeti, en büyük mirasımız ve onu yaşatmak en büyük sorumluluğumuzdur.
Cumhuriyetimizin kuruluş ilkelerini ve bağımsızlığımızı, 5 Ocak ruhuyla koruyacağız ve sonraki nesillere aktaracağız.
Bu vesileyle bizlere bu gururu yaşatan başta Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi minnet ve şükranla anıyorum. "

ŞEVKİN; “ULUSAL BAĞIMSIZLIK DÜŞÜNCESİ ADANA’DA HAYAT BULDU”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Kurtuluş Savaşı ve Türk Devrimi'nin akışı içerisinde Atatürk'le bağlantılı birçok gelişme yaşayan Adana’ya ‘İstiklal Madalyası’ verilmesi için kanun teklifi sundu.
Mustafa Kemal Atatürk’ün 1. Dünya Savaşı'nın yenilgi ile biten acılı günlerinde Adana’da bulunduğunu hatırlatan Dr. Şevkin, Atatürk’ün Suriye'den çekilen Yıldırım Orduları Grup Kumandanı olarak, mütarekenin ilk günlerini Adana’dan izlediğini kaydetti. Atatürk’ün Türk ulusunu egemenliğe ve bağımsızlığa kavuşturma plânını Adana’da tasarladığını kaydeden Dr. Şevkin, “Bunu kendisi, Büyük Zaferden sonra 15 Mart 1923 günü Adana'ya ilk geldiğinde "Bende bu vakayiin ilk hissi teşebbüsü, bu memlekette, bu güzel Adana'da doğmuştur" diyerek açıklamıştır. Bu açıdan, Atatürk'ün zaferlerle dolu askeri ve siyasi hayatında, Adana'nın özel bir yeri vardır” dedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunduğu kanun teklifinde Adana'nın gururunun, ulusal bağımsızlık ve egemenlik düşüncesinin Atatürk'ün kafasında oluşturduğu bir şehir olmasından kaynaklandığını dile getiren Dr. Şevkin, kanun teklifinin gerekçesinde devamla şu görüşlere yer verdi:
“Bu gurur ve aynı zamanda mutluluğa eklenen diğer bir gelişme de, büyük zaferden sonra Mustafa Kemal'i ilk bağrına basan şehrin Adana olmasıdır. Atatürk, İstiklâl Savaşı'nın zaferle sonuçlanmasından ölümüne kadar, Çukurova'ya yedi defa gelmiştir Bu gezilerinden Adana'da kalan sıcak anıları Çukurovalılar ılık yüreklerinde taşımışlardır. Atatürk, yurt köşelerini gezerken, görüp geçen bir insan değil, karanlığın ötesindekileri gören, göremediklerini sezen bir yaradılıştaydı.
İzlenimlerinin tümünü ya o esnada verdiği direktiflerle ya da Ankara'ya döndüğü zaman değerlendirmekteydi.
Tarım, ekonomi ve sosyal nitelikteki sonuçları açısından da Atatürk'ün Çukurova seyahatleri, büyük değer taşımaktadır. Atatürk burada yaptığı konuşmalarında gericiliğin, bağnazlığın, bozgunculuğun yıkıcılığına değinmiş, milletimizin uygarlık ve çağdaşlık amacına yönelmesine, tekniğin değerini öğrenmesine ışık tutmuştur.
Sanatın ve sanatkârın önemine, bol üretimin gereğine, kültürün değerine, hemen her seyahatinde parmak basan Atatürk, dile, tarihe dair ilginç konuşmalar yapmıştır.
Mustafa Kemal'in 1923 Mart'ında Adana'ya yaptığı ziyaret, zengin anılarla doludur. O, Büyük Zafer'den sonra ilk ziyaretini Adana'ya yapmıştı, ölümüne neden olan son hastalığını hiçe sayarak, 1938 yılı Mayıs'ında yaptığı ziyaret ise Hatay'ı kurtarmak amacına yöneliktir. Büyük Zafer'den sonra onu ilk gören Adana, hastalığı sırasında son ziyaret ettiği yer de yine Adana, olmuştur.
Unutulmaz kurucumuz Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde verilen İstiklal savaşımız tarihe “mazlum milletlerin emperyalizme karşı ilk başkaldırışı ve emperyalizme karşı indirilen ilk büyük darbe” olarak geçmiştir. Bu büyük ve onurlu mücadele kuşkusuz Anadolu’nun her bir köşesinde sayısız kahraman da yaratmıştır.
İstiklal Savaşı’nda Adana başta olmak üzere Türkiye savunması için canlarını hiçe sayan, halkı vatan savunması için örgütleyen Sinan Tekelioğlu, Tufan Bey, Kozanoğlu Doğan Bey, Rahime Hatun, Kibarların Mehmet, Gizzik Duran, Sıçramaz Hüseyin Hoca, İbo Osman, Şeyh Cemil Nardalı, Deli Hacı Ağa, Köşker Duran, Ahmet Remzi Yüregir gibi Adana tarihinde önemli yer etmiş bir çok kahraman da mevcuttur.
Öte yandan düşmana kalemiyle karşı koyan, 25 Aralık 1918’de Ahmet Remzi Yüregir ve Avni Doğan öncülüğünde kurulan Yeni Adana Gazetesi de Adana’da yayın hayatını sürdürmektedir. 102 yıllık tarihi geçmişi ve misyonuyla kentin büyük bir değeri olan Yeni Adana Gazetesi bugün Türkiye Cumhuriyeti’nde kuruluşundan bu yana yayınını kesintisiz sürdüren en eski fakat mücadeleci, ilk günkü heyecan ve ruhla Atatürk ilke ve devrimlerinin yılmaz savunucusu olmaya devam etmektedir.
Adana'nın gururu, ulusal bağımsızlık ve egemenlik düşüncesinin Atatürk'ün kafasında oluşturduğu bir şehir olmasındandır. Bu kanun teklifi ile İstiklal Mücadelesi’nde kahramanlık örneği sergilemiş, vatan savunmasının önemiyle hareket etmiş ve sayısız başarılara imza atmış Adana’mıza ‘İstiklal Madalyası’ verilmesi amaçlanmıştır. İstiklal Savaşı (Kurtuluş Savaşı) esnasında ülke savunması içini gözünü budaktan sakınmayan kahramanların barındığı, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Mücadelesi’nin ilham kaynağı olan Adana’ya ‘İstiklal Madalyası’ verilmelidir.”
CHP’li Şevkin, bu vesileyle Adana’nın 5 Ocak Kurtuluş Günü’nü de coşkuyla kutladı.

BULUT; “BUGÜN ONUR VE GURUR GÜNÜMÜZ”
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, 5 Ocak, Adana ve Adanalılar için azmin, kararlılığın, birlik olmanın, tam bağımsızlık tutkusuyla birbirine kenetlenmenin tarihi olduğunu söyledi. 5 Ocak, Adana’nın 98 yıl kuruluş yıldönümü sebebiyle yazılı bir açıklama yapan CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, şunları kaydetti.
“Bugün, Adanalıların onur günüdür, gurur günüdür. Adanalılar, Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk’ünönderliğinde verilen kurtuluş ve kuruluş mücadelesine canlarıyla ortak olarak adını tarihe altın harflerle yazdırmıştır.
98 yıl sonra bugün Adana’nın Adanalı hemşerilerimin yaşadığı o coşkuyu, o onuru bir kez daha kalbimizde hissediyoruz. 5 Ocak tarihi yalnızca Adana'nın düşman işgalinden kurtuluşu değil Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı bir gündür. 31 Ekim 1918'de Adana'ya gelen Kurtuluş Savaşımızın önderi Mustafa Kemal Atatürk, İskenderun'a çıkartma yapacak İngiliz ve Fransızlara ateş açma emrini vermiştir. Tarihi açıdan Adana'dan verilen bu ilk emir Kurtuluş savaşının ilk emridir. Atatürk, bu durumu şu veciz sözleriyle toplum ve tarih önünde kanıtlamıştır: "Bende bu vekayiin ilk hiss-i teşebbüsü bu memlekette, bu güzel Adana'da vücut bulmuştur." Ancak bu önemli günleri sadece hatırlamakla yetinmemeliyiz.
Cumhuriyetin hangi şartlar altında kurulduğunu gelecek nesillere anlatmalı, Cumhuriyetin kuruluş ilkelerine ve değerlerine sahip çıkmalıyız. Adana, 98 yıl önceAtatürk’ü nasıl bağrına bastıysa, bağımsızlığına ve Cumhuriyet’e nasıl sahip çıktıysa bugünden yarına da bu topraklara bu değerlere sahip çıkacaktır. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, vatanımızın bölünmez bütünlüğü, milletimizin bağımsızlığı, huzur ve refahı için canlarını seve seve feda eden tüm şehitlerimizi, gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.” Adana’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yılını kutluyor, tüm Adanalı hemşerilerime saygı ve sevgilerimi sunuyorum.”

ÇETİN; "KURTULUŞ FİKRİ ADANA'DA DOĞMUŞTUR"
Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, Türk Milletinin Büyük Önder Atatürk liderliğinde emperyalizme karşı 19 Mayıs 1919’da başlattığı Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda Adana’nın çok önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.
5 Ocak Adana’nın kurluşunun 98’inci yıldönümü dolasıyla mesaj yayınlayan Başkan Soner Çetin, “Adana; Gazi Mustafa Kemal’e milli mücadele ilhamını veren şehirdir. Büyük Önder, ‘Bende bu vekayiin ilk hissi teşebbüsü bu memlekette, bu güzel Adana’da doğmuştur’ sözleriyle bunu ifade etmiştir. Gazi Mustafa Kemal’in İstanbul’da sonra en çok ziyaret ettiği kent yine Adana’dır. Bütün bunlar Adana’ya ne kadar önem verdiğini ortaya koymaktadır” dedi.
Başkan Soner Çetin, 1. Dünya Savaşı’nın ardından Anadolu’nun emperyalist ülkelerce paylaşılarak işgal edildiğini vurguladığı mesajını şu sözlerle sürdürdü:
“Ancak tarihin hiçbir döneminde esir yaşamamış bu millet işgale karşı ilk günden itibaren direndi. Büyük kahramanlıklar gösteren Adanalılar hem Fransızları hem de işbirlikçi hainleri bu güzel vatan toprağından 5 Ocak 1922’de söküp attı. 98 yıldır coşkuyla kutladığımız kurtuluş gününü bu yıl da aynı coşku ve gururla kutluyoruz. Adanalıların işgal yıllarında gösterdiği destansı direnç ve mücadele tarihin her döneminde insanlığa örnek olacak niteliktedir.
Atatürk’e Kurtuluş Savaşı’nın ilhamını vermiş bir kentte belediye başkanı olmaktan gurur duyduğunu kaydeden Başkan Soner Çetin, “Türkiye Cumhuriyeti sonsuza dek yaşayacak ve Ata’sının izinden yürüyen, ilkelerine sahip çıkan Adanalılar bu değerlere her koşulda sahip çıkacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle Adana’nın kurtuluş bayramını bir kez daha kutluyor, başta Büyük Önder Atatürk olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi şükranla anıyorum” şeklinde konuştu.

AKAY; “ATATÜRK, ADANALILARI SONSUZA DEK ONURLANDIRDI”
Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, Adana’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. Yılı nedeniyle yayınladığı mesajda, Kurtuluş Mücadelesi’nde Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ilham veren şehrin Adana olduğunu belirterek, Adanalıların 5 Ocak Kurtuluş Bayramı’nı kutladı.
Atatürk’ün "Bende bu vekayiin ilk hissi teşebbüsü bu memlekette, bu güzel Adana'da vücut bulmuştur'' diyerek Adanalıları sonsuza dek onurlandırdığını anımsatan Başkan Akay, “Kurtuluş Savaşı'nda Adana öncü rol üstlendi. Çukurova’da da halkın verdiği onurlu mücadele, birlik ve beraberlik ruhu içinde kazanılmış ve Fransız güçleri geldikleri gibi gitmişlerdir. Dolayısıyla 5 Ocak tarihi, Adana için sıradan bir tarihten öte büyük bir anlam teşkil etmektedir. 5 Ocak Adanalılar için mücadelenin ve kurtuluşun adı olmuştur” dedi.
Başkan Akay mesajında şu ifadelere yer verdi;
“Birinci Dünya Savaşı'nın ardından Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına ilham kaynağı olan Adana, Kurtuluş Savaşı'nın düşünsel aşamasında çok önemli rol oynamıştır. Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Adana’da gerçekleştirdiği diyaloglar sonucunda, Türk Milleti'nin Kurtuluş Savaşı vermeye hazır ve azimli olduğu kanaatine varmış, Milli Mücadele gerçekleştirmeye karar vermiştir. Şanlı kurtuluş mücadelesi ateşinin Adana’mızda yakılmış olması bizim için ayrıca övünç kaynağıdır.
Kurtuluş mücadelemize baktığımızda millet olarak ne kadar zorlu bir sınav verdiğimizi, bu günlerimizi bizlere armağan eden ecdadımıza ne kadar borçlu olduğumuzu daha iyi anlıyoruz. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bizlere bu günleri canları pahasına armağan edenleri saygı ve rahmetle anarken, cumhuriyetimizi ve onun ilkelerini sonsuza kadar koruyacağımızı bir kez daha vurguluyor, kurtuluş günümüzü kutluyorum”

KOCAİSPİR; ''5 OCAK ADANA'NIN ONUR VE GURUR GÜNÜDÜR''
Adana’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıl dönümü nedeniyle bir mesaj yayınlayan Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir, Kurtuluş Savaşı'nın tohumlarının Adana’da atıldığını söyledi.
Mesajında Atatürk’ün Adana’ya geldiğinde söylediği ‘Bende bu vekayiin ilk hiss-i teşebbüsü bu memlekette, bu güzel Adana’da vücut bulmuştur.’ sözlerini hatırlatan Başkan Kocaispir; ''5 Ocak Adana'nın onur ve gurur günüdür. Şanlı ecdadımızın kurtuluşumuz için verdiği mücadeleyi gelecek kuşaklara anlatmak hepimizin görevidir.'' dedi.
Geçmişini bilmeyen milletlerin, geleceklerine asla yön veremeyeceklerini, tarihten ders çıkarılması gerektiğini vurgulayan Başkan Kocaispir "5 Ocak 1922 günü Adanalı Kurtuluş destanında üzerine düşen görevi en iyi şekilde yaparak bağımsızlıktan asla vazgeçmeyeceğini bir kez daha tüm dünyaya kanıtlamıştır. Adana şanlı bir mücadele ile 5 Ocak 1922 tarihinde düşman işgalinden kurtulmuştur. Vatan Mücadelesinde kaybettiğimiz bütün şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyoruz." şeklinde konuştu.

ULUDAĞ; “ADANA, MİLLİ MÜCADELEDE ÖZEL BİR YERE SAHİP”
Adana’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. Yılını kutlayan Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ, canları ve kanları pahasına Adana’yı düşmandan temizleyen atalarımızın vermiş olduğu mücadelenin sonucu bu günlere geldiklerini söyledi.
Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm şehit ve gazileri rahmetle andığını ifade eden Başkan Uludağ, “5 Ocak Kurtuluş Gününü kutluyorum” dedi.
Yayımladığı kutlama mesajında “5 Ocak, bağımsızlığa olan bir tutkudur” diyen Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ, “Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk`e kurtuluş hissini uyandıran ilk memleket Adana’dır. Bu sebeple de milli mücadelede önemi büyüktür. 98 yıl önce verilen büyük mücadeleler sonucunda, bugün bizler rahat ve huzurlu bir şekilde yaşıyoruz. Adana’mızın düşman işgalinden kurtarılması için Atalarımızın vermiş olduğu mücadele bizler için her zaman gurur kaynağı olmuştur” ifadelerine yer verdi.
Kurtuluş Savaşı’nda atalarımızın emsalsiz fedakârlıklarının ve kahramanlıklarının gençler tarafından çok iyi bilinmesi gerektiğini de önemle vurgulayan Başkan Uludağ, mesajına şöyle devam etti:
“Atalarımızın vermiş olduğu gayretler, unutulmadan gelecek kuşaklara da aktarılması gerekmektedir. 5 Ocak 1922 tarihi, Adanalının bağımsızlıktan asla vazgeçmeyeceğini bir kez daha tüm dünyaya kanıtladığı ve Kurtuluş Savaşı destanında üzerine düşen görevi en güzel yerine getirdiği gündür. Bu toprakları ve bu güzel günleri bize armağan eden Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu ve Kurtuluş Savaşımızın Baş Komutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile aziz şehitlerimizi, gazilerimizi rahmet ve saygı ile anıyor, 5 Ocak Kurtuluş Gününü kutluyorum.”

BAŞKAN AYDAR'IN KURTULUŞ GÜNÜ MESAJI
Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar , Ceyhan'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıl dönümü nedeniyle kutlama mesajı yayınladı.
Başkan Aydar mesajında şu ifadelere yer verdi; “Ceyhan'ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıl dönümünü bir kez daha büyük bir sevinç, coşku ve gururla kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Milletimizin bağımsızlığa olan tutkusu yurdun dört bir yanında olduğu gibi, bundan tam 98 yıl önce 6 Ocak 1922’de Ceyhan'ımızda da tezahür etmiştir. Ceyhan'ımızın kahraman mücadelesi bölgemizde Kuva-i Milliyeyi kuran Osman Tufan Bey, Ahmet Boran Ağa, Avcı Mehmet ve canları pahasına toprağımızı koruyan daha nice kahraman hemşehrimizin adları ile tarihimizin altın sayfalarındaki yerini almıştır.
Bu duygu ve düşüncelerle; bağımsızlığımızı ve özgürlüğümüzü bize yeniden kazandıran ve kurduğu Cumhuriyet ile Türk Milleti’nin kaderini değiştiren başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, tüm hemşehrilerimin kurtuluş gününü kutluyorum.”

TOPUZ; “BİZLERE BUGÜNÜ YAŞATANLARI ŞÜKRANLA ANIYORUM”
Başkan Topuz 5 Ocak Adana’nın Kurtuluş Günü vesilesi ile bir mesajı yayımladı.
Karataş Belediye Başkanı Necip Topuz Mesajında; ” Bir milletin vatanı uğruna verdiği mücadelenin 98. yılında zaferin gururunu birlik ve beraberlik içerisinde yaşıyoruz. 98 yıl önce inanç ve bağlılık ile vatanın bölünmez bütünlüğüne leke sürmek isteyenlere karşı halkımız dik duruş göstererek işgalcilerin bölgeden uzaklaştırılması sağlanmış ve özgür toplumumuzun geleceği çizilmiştir.
Bizler ecdadından aldığı güç ile vatanımızın bölünmez bütünlüğüne sahip çıkan, geçmişinden aldığı dersler ile geleceğini planlayan bir toplum olarak, vatanımızın kurtuluşu uğruna mücadele vermiş bağımsızlık gururunu bizlere yaşatan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile tüm şehitlerimizi, gazilerimizi rahmet ve şükran ile anıyor, hemşehrilerimizin 5 Ocak Kurtuluş gününü kutluyorum. “ dedi.

AKGEDİK; “GURURLU VE HEYECANLIYIZ”
Aladağ Belediye Başkanı Mustafa Akgedik 5 Ocak Adana'nın düşman işgalinden kurtuluşunu 98. yıldönümü dolayısıyla kutlama mesajı yayınladı.
Başkan Akgedik mesajında; “Bundan tam 98 yıl önce al bayrağımıza kanının rengini veren, hakkı ödenemez vatan evlatlarının verdiği bu kutsal mücadele sonucu bugün bu kahramanların torunları olan bizler rahat ve huzurluyuz, bugün, milli mücadelenin kazanılmasında büyük rolü olan, Milli Mücadele ateşinin ilk yakıldığı, Adana'yı işgal etmek isteyen düşmanın defedildiği büyük kurtuluşun 98. yıldönümünü kutlamanın mutluluğu, gururu ve heyecanı içerisindeyiz.
Şanlı kurtuluş mücadelesi ateşinin Adana’mızda yakılmış olması bizim için ayrı bir övünç kaynağıdır. Hiçbir milletin tarihinde rastlanamayacak kadar büyük bir fedakârlık ve kahramanlık örneği gösteren ecdadımıza şükranlarımızı sunuyor ve onlara layık bir nesil olmaya çalışıyoruz. Milletimizin tüm unsurlarıyla bir araya gelerek, kader birliği yaparak, kurtardığımız bu aziz vatanda, sonsuza kadar güçlü ve beraber yaşamalıyız ve rabbim bize bu kara günleri tekrar yaşatmasın.
Bu duygu ve düşüncelerle, vatanımızın kurtuluşu için kahramanca mücadele veren, başta Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, ebediyete intikal eden tüm şehit ve gazilerimizi rahmet ve şükranla yâd ediyor, tüm Adanalı hemşerilerimin 5 Ocak Kurtuluş Gününü kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

KÜÇÜK; “ADANA’MIZ ATATÜRK’E İLHAM, KURTULUŞ MÜCADELESİNE UMUT OLMUŞTUR”
Baro Başkanı Av. Veli Küçük, Adana’nın düşman işgalinden Kurtuluş Günü nedeniyle kutlama mesajı yayınladı.
Ulusumuzun şanlı tarihinin; gurur veren, her zaman onur duyulacak eşsiz destanlar ve zaferlerle dolu olduğunu ifade eden Baro Başkanı Av. Veli Küçük, “I. Dünya Savaşı'ndan sonra Adana ve çevresi Fransızlar tarafından işgal edildi. Kahraman Adanalılar bütün zorluklara karşın işgale direnmiş ve sonuçta kendisinden silah, teçhizat ve donanım olarak kat kat üstün düşman kuvvetlerini yıldırmıştır. Esaret altında tutulmak istenen bir ulusun özgürlüğe giden yoldaki mücadelesi Adana'da hayat bulmuş ve yeşermek üzere toprağa düşen bir tohum gibi Türkiye'ye umut olmuştur.
Adana’da Saim Bey, Ali Yaver, İbo Osman, Şeyh Cemil, Süleyman Cerdun, Doğan Bey, Arap Ali, Gizik Duran, Rahmiye Hanım, Adile Hanım, Karaisalı Müftüsü Hacı Mehmet ve adı tarihimizin altın sayfalarında yerini almış binlerce yurtsever Çukurova topraklarının kurtuluşu için gözünü kırpmadan canlarını feda etmişlerdir. Adana’daki vatansever basın da bu mücadelede yerini almış ve her türlü imkansızlıklara ve güçlüklere rağmen görevini layıkıyla yapmıştır. Adana basını, Gazi Mustafa Kemal’in beyanatlarını, Meclis’teki konuşmaları ve telgrafları Çukurova halkına ulaştırmayı başarmıştır.
Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı esnasında gösterdiği diplomatik başarı sonucu yapılan 20 Ekim 1921 tarihli Ankara Anlaşması ile 5 Ocak 1922 tarihinde Fransızlar Adana ve çevresinden çekilmek zorunda kalmıştır.”
Baro Başkanı Av. Veli Küçük, şöyle devam etti;
“Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, 15 Mart 1923 tarihinde devlet reisi olarak Adana’yı ziyaretlerinde, Kurtuluş Mücadelesi kararını Adana’da aldığını, “Bende bu vakayiin ilk hiss-i teşebbüsü, bu memlekette, bu güzel Adana’da vücut bulmuştur” veciz sözü ile belirtmiştir.
Adana; Bu büyük zafer de mücadelenin en başından itibaren düşman kuvvelerine cesaretle direnmiş, vatanı uğruna canlarını seve seve feda eden kahraman şehitlerimizi asla unutmayacaktır.
Cumhuriyetimizin kazanımlarını ve devrimlerini yok sayanlara, unutturmak isteyenlere karşı başta Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği akıl ve bilim ışığında daha da sahip çıkmalıyız. Görüş ve düşünceleri ne olursa olsun kimsenin yok sayılmadığı, şeffaf, denetlenebilir aydınlık ve güneşli günler özlemiyle, güzel Adana'mızın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. Yılını kutluyorum.
Bu duygu ve düşüncelerle, başta Cumhuriyetimizin kurucusu başta Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, ebediyete intikal eden tüm şehit ve gazilerimizi, rahmet, minnet ve şükranla anıyorum”

AY; “5 OCAK, ADANA’NIN GURUR GÜNÜDÜR”
AK Parti Adana İl Başkanı Mehmet Ay, 5 Ocak Adana’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı. 5 Ocak günün sıradan bir gün olmadığını belirten Başkan Ay, "Adana’nın kurtuluş destanında üzerine düşen görevi en iyi şekilde yerine getirdiği gündür. 5 Ocak, Adana’nın gurur günüdür" dedi.
Başkan Ay, yayınladığı mesajda, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’e kurtuluş ilhamını veren ilin Adana olduğunu belirterek "5 Ocak 1922 tarihi, Adana için sıradan bir tarih olmaktan ziyade, büyük bir anlam teşkil ediyor. Milletimiz her türlü imkansızlıklara rağmen, bağımsızlık destanı yazarak, gücünü bütün dünyaya göstermiştir. Varoluş mücadelesinde, azmin ve inancın karşısında hiçbir gücün dayanamayacağını herkese göstermiştir.
Atalarımızın, bu toprakları vatan yaptığı günden bu yana her türlü düşman saldırılarına karşı verdiği kahramanca mücadelelerle bütün dünyaya esaret altında yaşamayacağımızı göstermiştir. Ortaya koydukları kahramanlık ve cesaretle bizlere, sonsuza dek korumakla yükümlü olduğumuz bu cennet vatanımızı emanet etmiştir" dedi.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Adana ziyaretinden sonra "Bende bu vekayiin ilk hissi teşebbüsü bu memlekette, bu güzel Adana'da doğmuştur." diyerek Adanalıları sonsuza dek onurlandırdığını da hatırlatan Başkan Ay, "Dolayısıyla, 5 Ocak 1922 günü, Adanalının bağımsızlıktan asla vazgeçmeyeceğini tüm dünyaya kanıtladığı ve Kurtuluş Savaşı destanında üzerine düşen görevi en iyi şekilde yerine getirdiği gündür. 5 Ocak, Adana’nın gurur günüdür. Adanalıların bağımsızlık yolunda verdiği mücadelede ayaklarına vurulmak istenen prangaları söküp attığı gündür.
Bu vesileyle başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, kurtuluş mücadelesinde destan yazarak Türk Milleti'nin gücünü bütün dünyaya gösteren kahramanlarımızı saygıyla, rahmetle ve minnetle anıyorum" şeklinde konuştu.

AVCI; “5 OCAK 1922 TARİHİ HER ZAMAN GURURLA İDRAK EDİLECEK”
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Adana İl Başkanı Bünyamin Avcı, Adanalı vatandaşların 5 Ocak Kurtuluş Günlerini kutlarken, önemli mesajlar da verdi.
MHP Adana İl Başkanı Bünyamin Avcı, Adana’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıl dönümü münasebetiyle yayımladığı mesajda “Adana, Adanalılar, bir asır önce uğradığı Fransız işgalini, işbirlikçi Ermeni çetelerle birlikte gerçekleştirilen katliamları ve zulmü unutmamıştır, unutmayacaktır; zilletin ezildiği, kovulduğu günü temsil eden 5 Ocak 1922 tarihini ise her zaman onurla, gururla idrak edecektir” dedi.
Avcı, devamla şunları söyledi.
“Türk Milleti medenidir; hoşgörü sahibidir, barışsever ve yardımseverdir ancak vatanına, namusuna göz diken düşmana karşı çok çetindir. Malazgirt’te, Kut’ül-Amare’de, Çanakkale’de, Çukurova’da dersini alanlar, Türk’ün karşısında her zaman ezilmeye mahkûmdurlar. Tek ses, tek yürek halinde aziz Türk milletinin yenemeyeceği hiçbir beşeri güç yoktur."
Avcı “İnanıyorum ki; bir asır evvel yokluk içinde en zorlu şartlarda zaferi kucaklayan Adana, muhatap kaldığımız bugünkü sorunları da yenecek güce sahiptir. 100 yıl önce ortaya koyduğumuz birlik ve beraberliği yeniden tesis ederek Adana olarak yeni bir destan yazabiliriz. Beş Ocak ruhuna ihtiyacımız var. Bunu başarabiliriz. Yeter ki birbirimizi sevelim, sayalım, omuz omuza verelim.” diye konuştu.
MHP Adana İl Başkanı Bünyamin Avcı, mesajını şöyle tamamladı:
“Bu duygu ve düşüncelerle; Adanalı saygıdeğer hemşehrilerimizin, kıymetli vatandaşlarımızın 5 Ocak Kurtuluş Gününü kutluyor; vatanımızın, milletimizin varlığı ve bekası uğruna mücadele verip ebedi âleme göç eden Milli Mücadelemizin Önderi, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucu Lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm kahramanlarımızı, tüm şehitlerimizi, bütün gazilerimizi rahmetle, minnetle anıyorum.”

SÖZÜTEK; “5 OCAK ŞANLI DESTANIN ADI”
Adana ESOB Başkanı Nihat Sözütek, 5 Ocak 1922 tarihinin, Adanalıların hürriyet sevdasından asla vazgeçmeyeceğini bütün dünyaya bir kez daha ilan ettiği gün olduğunu söyledi. 5 Ocak'ın, Adana'nın bağımsızlık mücadelesinin şanlı destanının adı olduğunu dile getiren Başkan Sözütek, "Adana'nın düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümünün onur ve gururunu, aynı coşku ve heyecanla ebediyete kadar yaşatmak, gelecek kuşaklara anlatmak hepimiz için ulvi bir görevdir" dedi.
Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (Adana ESOB) ve Minibüsçüler Odası Başkanı Nihat Sözütek, Adana'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıl dönümü nedeniyle yayımladığı mesajda, esnaf ve sanatkarlar başta olmak üzere tüm Adanalıların, 5 Ocak Adana'nın Düşman İşgalinden Kurtuluş Gününü kutladı. 5 Ocak 1922 tarihinin Adanalılar için övünç ve gurur kaynağı olduğunun altını çizen Birlik Başkanı Nihat Sözütek, bu kentte yaşayan her vatandaş gibi tüm esnaf ve sanatkarlar ile toplu taşımacı esnafını, ev, iş yeri ve araçlarına bayrak asmaya davet etti.
Mesajında, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, milli mücadele yıllarında; "Bende bu vekayiin ilk hissi teşebbüsü bu memlekette, bu güzel Adana`da vücut bulmuştur" ifadesini hatırlatan Adana ESOB Başkanı Nihat Sözütek, "Türk Milletinin Kurtuluş Mücadelesi’nde Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’e ilk ses veren şehir Adana olmuş, işgalci güçlere karşı Çukurova halkının verdiği onurlu mücadele, birlik ve beraberlik ruhu içinde kazanılmış ve Fransız güçleri geldikleri gibi gitmişlerdir. Bu anlamda, 5 Ocak Adana ve Adanalı için sıradan bir tarih değil, mücadelenin ve kurtuluşun destansı adıdır" diye konuştu.
Milli mücadele ve şanlı kurtuluş hareketini gururla andığımız bu tarihin ülkemiz ve Adana’mız için büyük önem ve anlamı bulunduğunu belirten Başkan Sözütek, "5 Ocak Kurtuluş Günü’nün onur ve gururunu, aynı coşku ve heyecanla ebediyete kadar yaşatmak, atalarımızın emsalsiz fedakarlıklarını ve kahramanlıklarını gelecek kuşaklara anlatmak hepimiz için bir görevdir. Bu vesile ile, 98 yıl önce gerçekleşen görkemli destanı tarih sayfalarına kanlarıyla yazan, devletimizin bekası, milletimizin birlik, beraberlik, özgürlük ve bağımsızlığı uğruna canlarını esirgemeyen, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere, tüm şehitlerimizi şükran, rahmet ve saygıyla anıyorum. Gazilerimizden hayatta olanlara sağlık ve uzun ömürler diliyor, hakkın rahmetine kavuşanları şükran ve dualarla yad ediyorum. Şahsım ve teşkilatım adına, odalarımıza kayıtlı tüm esnaf ve sanatkarlarımız ile Adanalı hemşerilerimin 5 Ocak Kurtuluş Bayramı’nı yürekten kutluyor, sevgi, saygı ve muhabbetlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

ESENDEMİR; “5 OCAK VE ADANA”
Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir, Adana’nın Düşman İşgali’nden Kurtuluşu’nun 98.Yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı.
ÇGC Yönetim Kurulu adına Kurtuluş mesajı yayınlayan Başkan Esendemir, “Bugün 5 Ocak… Fransız İşgalcilerinin ve Ermeni Çetelerinin çekilmek zorunda kaldığı günün 98.yıldönümü. Bağımsızlık destanının yazıldığı gün… Bugün; vatan topraklarında özgürce yaşıyorsak, işgale direnen, bu uğurda can verenler sayesindedir. Açlığa dayanan ancak vatansızlığa ve bayraksızlığa dayanamayacaklarını söyleyerek sokaklara dökülen Adanalılar’ın gurur günüdür… 5 Ocak 1922; Ulusal Kurtuluş Savaşı’mızın en önemli dönüm noktalarından biridir. 5 OCAK 1922 Kuvayi Milliye Destanıdır…” dedi.
Başkan Cafer Esendemir mesajında şu görüşlere yer verdi=
“Ulusal Kurtuluş Savaşı’mıza ilham veren, Fransız İşgalcileri’ne ve Ermeni Çetelerine karşı kahramanlık destanı yazan bir kenttir ADANA…
“Paramız, cephanemiz, silahımız yoksa verecek canımızda mı yok” diyen Gizzik Duran gibi yiğitlerin yatağıdır ADANA…
Klikya Cephesi’nde işgalcilere aman vermeyen, bir avuç müfrezeyle birlikte Binbaşı Menil Komutası’ndaki orduyu durduranların toprağıdır ADANA…
Düşman çizmesi altında yaşamaktansa ölmeyi yeğleyenlerin, bağımsızlık aşkıyla tutuşup kadınıyla-erkeğiyle silaha sarılanların yaşadığı yerdir ADANA…
İskenderun Limanı’na çıkarma yapmak isteyen İngiliz İşgalcilere, Mustafa Kemal Paşa tarafından ilk uyarının yapıldığı kenttir ADANA…
29 Ekim 1923’te ilan edilen Cumhuriyet Rejiminin ilk adımlarının atıldığı, Vali ve Muhtarlık seçimlerinin yapıldığı yerdir Adana…
21 Aralık 1918’de başlayan ve 5 Ocak 1922’de sona eren işgal yıllarında adeta acıların başkenti haline gelen yerdir Adana…
Bugün 5 Ocak… Fransız İşgalcilerinin ve Ermeni Çetelerinin çekilmek zorunda kaldığı günün 98.yıldönümü. Bağımsızlık destanının yazıldığı gündür…
Bugün; vatan topraklarında özgürce yaşıyorsak, işgale direnen, bu uğurda can verenler sayesindedir. Açlığa dayanan ancak vatansızlığa ve bayraksızlığa dayanamayacaklarını söyleyerek sokaklara dökülen Adanalılar’ın gurur günüdür…
5 Ocak 1922; Ulusal Kurtuluş Savaşı’mızın en önemli dönüm noktalarından biridir.
Kuvayi Milliye Destanıdır; 5 OCAK 1922…
Adanalı düşmanı sadece savaş alanında yenmekle kalmadı. Türkiye Cumhuriyeti’nin sanayi devrimine de imza attı. Tarım ve sanayinin birleştiği, kalkınma hamlesinin de önemli merkezi haline geldi. Açılan fabrikalar, ekilen tarlalar, akıtılan terler, Türkiye Cumhuriyeti’nin zorlu yılları aşmasında, bağımsızlığımızın kök salmasında önemli rol oynadı.. Peşpeşe uygulamaya konulan Atatürk İlke ve Devrimleri sayesinde, 10 yılda baştan başa demir ağlarla örülen Anadolu’da parlayan bir yıldız haline geldi.
Ancak Adana günümüzde; kozmopolit bir yapıya bürünmüş, eğitim başta olmak üzere kültürel anlamda da gerilemiş, sanayisi komşu vilayetlerin hızına ayak uyduramamış, bir anlamda eski ve yeni arasında sıkışıp kalmış durumda.
Kalkınmada hak ettiği payı alamayıp, başta Doğu ve Güneydoğu’dan aldığı fakir göçünün yanı sıra yanı başımızdaki Suriye ve Irak’taki iç karışıklıklar nedeniyle gelenler nedeniyle de kent kimliğini yitirmiş ve her alanda giderek gerilemiştir.
Son olarak kentimizin önemli bir markası olan, Dünyaca bilinen TEMSA Fabrikası da üretimine ara vermek zorunda kalmış, sonra konkardato ilan edilerek daha önce kapatılan fabrikalar arasına girmeyi beklemektedir. Sanayinin başkenti olan, onlarca fabrikayla ve on binlerce işçisiyle ülkenin kalkınmasında, ekonomik bağımsızlığını kazanmasında ön planda olan Adana maalesef eski günlerini arar hale gelmiştir.
Askeri alanda kazanılan başarılar ekonomik alanda teçhiz edilmedikçe, bağımsızlık kalıcı olmaz. Bugün her zamankinden daha fazla çalışmalı, üretmeli ve özgürlüğümüzü koruyabilmemiz için birlik-beraberlik ve dayanışma içinde Kuvayi Milliye Ruhuyla mücadele etmeliyiz.
Bu duygu ve düşüncelerle; başta Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve Silah arkadaşları olmak üzere, kutsal vatan topraklarında özgürce yaşamamızı sağlayan tüm kahramanlarımıza, şehit ve gazilerimize Allahtan rahmet diliyoruz. Ruhları şad olsun”

AKAN; "5 OCAK KAHRAMANLIK DESTANIDIR"
AK Parti Seyhan İlçe Başkanı Ahmet Akan, 5 Ocak Adana'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 98’inci yıl dönümü dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı.
Akan, mesajında 5 Ocak’ın milletin tarihe altın harflerle yazdığı bir kahramanlık destanı olduğunu söyledi.
“Bağımsızlığından ve hürriyetinden asla taviz vermeyen kahraman ecdadımız, hiçbir dönemde esarete boyun eğmemiştir” diyen Akan, şanlı bayrağımız ülkemizde ilelebet dalgalanmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.
5 Ocak’ı büyük bir gurur ve heyecanla kutladıklarını vurgulayan Akan, “Başta Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, milli mücadele kahramanlarımızı, tüm şehitlerimizi ve ebediyete irtihal eden gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor, Adana’mızın düşman işgalinden kurtuluşunun 98’inci yıl dönümünü canı gönülden kutluyorum” dedi.

MUSTAFA AYDAR; “HEPSİNE MİNNET DUYUYORUZ”
Ceyhan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aydar
5 ve 6 Ocak Adana ile Ceyhan’ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 98. Yıl Dönümü Dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Mustafa Aydar
Hemşerilerinin Kurtuluş Bayramı’nı Kutlayan Ceyhan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aydar,” Tarihi Milattan Önce 1500’lü Yıllara Dayanan Ceyhan İlçemiz Tarih Boyunca Bir Çok Medeniyete Ev Sahipliği Yapmış Bir Çok Milletin De Elde Etmek İstediği Topraklar Olmuştur.” Dedi. Aydar açıklamasına şöyle devam etti.
“Bağımsızlık Uğrunda Canlarını Hiçe Sayarak Tek Yürek Olup, Kahramanca Mücadele Edip , Düşmanı Vatan Toprağından Çıkartmışlardır. Milletimizin Bağımsızlığına Olan Tutkusu, Yurdun Dört Bir Yanında Olduğu Gibi, Bundan Tam 98 Yıl Önce 5 Ocak 1922 Tarihinde Adana’mızda , 06 Ocak’ta İse Ceyhan’ımızda Tezahür Etmiştir. Kurtuluş İçin Bu Vatan Bir Çok Evladını Şehit Vermiş, Bir Çoğunun Da Gazilik Mertebesine Ulaşmasına Vesile Olmuştur. Bugün Biz Onların Hepsine Minnet Duyuyor Hepsini Rahmetle Ve Şükranla Anıyoruz. Ceyhan Bizim İçin Bir Sevdadır, Bu Sevdamız 98 Yıl Önce Atalarımızın Da Sevdasıydı. Bu Sevda Uğrunda Şehit Oldular, Bu Sevda Uğrunda Gazi Oldular. Türk Milletinin Evlatları Olarak Milli Mücadele Ve Kurtuluş Hareketini Büyük Bir Gururla Anmaktayız, Tüm Hemşerilerimizin 6 Ocak Kurtuluş Bayramını Kutluyor, Sevgi Ve Saygılarımı Sunuyorum.”

KAPLAN; “ İLK ŞEHİDİN İLK KURŞUNUN ATILDIĞI YERDİR”
Vatan Partisi Adana İl Başkanı Selver Kaplan 5 Ocak Adana'nın düşman işgalinden kurtuluşunu 98. yıldönümü dolayısıyla kutlama mesajı yayınladı. Selver Kaplan mesajında;
“Milli mücadelemizin ilk şehidinin verildiği, ilk kurşunun atıldığı yerdir Çukurova. Mustafa Kemal Atatürk’ün “Bende bu vekayiin ilk hissi teşebbüsü bu memlekette, bu güzel Adana’da doğmuştur” diyerek belirttiği Adana ve Adana halkının emperyalizmi ilimizden silip atışının 98. Yılı Kutlu Olsun.98 yıl önce bu gün emperyalist Fransa nasıl arkasına bakmadan kaçtıysa, günümüz emperyalizminin baş aktörü Amerika’da ülkemizden ve bölgeden arkasına bakmadan kaçacaktır. ABD emperyalizmine karşı 40 yıldır mücadele eden Vatan Partisi bu günde emperyalizme karşı ön cephededir. ABD’nin Irak’ta yaptığı son saldırı bu son çırpınışların göstergesidir. Kahrolsun Amerikan emperyalizmi! Yaşasın Batı Asya dostluğu! “

MİLLİ; "KAHRAMANLARI ANDI"
Adana Genç İş İnsanları Derneği (ADANAGİAD) Başkanı Halid Milli, Adana’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 98'inci yıldönümünde yaptığı açıklamada, "5 Ocak onur ve gurur günümüzdür. Düşman işgalinden kurtuluş günümüzü büyük bir coşkuyla kutluyoruz" dedi. 
Adana ve Türkiye için 5 Ocak 1922 tarihinin çok büyük anlamı olduğuna dikkat çeken ADANAGİAD Başkanı Halid Milli, bağımsızlık uğruna canıyla ve kanıyla tarih yazan kahramanların asla unutulmayacağını vurguladı. 5 Ocak 1922'de bağımsızlık mücadelesi veren kahramanların Adana’da eşi benzeri olmayan bir zafer kazandığını ifada eden Halid Milli, "Kurtuluş mücadelemize ışık tutmuş, İstiklal mücadelemize ilham olmuş Adana'da, canını ve kanını hiç çekinmeden feda ederek büyük bir kahramanlık destanı yazan Adanalılar, sonsuza dek yaşayacak isimlerini tarihe de altın harflerle yazdırmışlardır. Ne mutlu bize ki, miras bıraktıkları emanetlerinin bekçisiyiz" diye konuştu. 
Adana’da 5 Ocak 1922 tarihinde kazanılan zaferin ülkemizde işgalci güçlere karşı verilen bağımsızlık mücadelesinin mihenk taşı olduğuna işaret eden ADANAGİAD Başkanı Halid Milli, "5 Ocak Adana'nın Düşman İşgalinden Kurtuluş Yıldönümü'nde bize bu gururu ve onuru yaşatan kadınıyla erkeğiyle, yaşlısıyla genciyle tüm kahramanlarımızı minnetle anıyoruz. Başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve tüm silah arkadaşları olmak üzere, aziz şehitlerimizi, yiğit gazilerimizi rahmetle ve şükranla yad ediyoruz. Onur ve gurur günümüz 5 Ocak Kurtuluş Bayramımızı en içten duygularımızla ve büyük bir coşkuya kutluyoruz" dedi.

BAŞKAN AYDAR'IN 6 OCAK KURTULUŞ GÜNÜ MESAJI BAŞKAN AYDAR'IN 6 OCAK KURTULUŞ GÜNÜ MESAJI

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

yukarı çık