Genel Af için geri sayım başladı!

Genel af tartışmalarında her gün yeni bir gelişme yaşanıyor. Mahkum ve aileleri genel af baskısını sürdürüyor... Aileler, genel af çıksın ikinci şans verilsin istiyor.

Genel Af için geri sayım başladı!
  • 09 Ekim 2023, Pazartesi 10:07

Milyonlarca mâhkum ve aileleri genel af beklentisi içerisinde hükümetten gelecek af yasası gelişmesini bekliyor. Af çıktı çıkacak iddiaları gündemdeki yerini korurken özellikle AK Parti kanadından gelen af haberleri dört gözle takip ediliyor. Bunun yanı sıra af için bazı STK’lar da kamuoyu oluşturmak adına genel af çağrılarını sık sık yineliyor. Ceza Hukukçusu Ersan Şen, katıldığı bir canlı yayın programında mahkum affıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Şen, yaptığı açıklamada, "Af çıkacak, ama özel mi, genel mi bilmiyorum, ancak size bir tarih vereyim" diyerek Anayasa Mahkemesi'nin özel af çıksa bile bu afı genişletebileceğini ifade etti.

Yeni bir af hazırlığı olduğunu ve 29 Ekim 2023 tarihine kadar af müjdesinin açıklanacağını öne süren Ersan Şen, şunları söyledi: "Af çıkacak, size söyleyeyim... Ancak özel mi, genel mi, üçüncü tip ceza infaz indirimi şeklinde mi olacak, bilemem... Çıkacak af tüm suçları kapsamayacak ve Anayasa Mahkemesi'ne gidecek. Anayasa Mahkemesi afı genişletir mi, genişletmez mi bilmiyorum. Geçmişte Rahşan Affı'nda olduğu gibi genişletme örnekleri vardır. Anayasa Mahkemesi genişletir mi, genişletmez mi bilmiyorum, ancak Türkiye Cumhuriyeti 29 Ekim 2023 tarihine kadar bir af görecek gibi görünüyor."
 

Ersan Şen'in bu açıklamaları, mahkum affıyla ilgili bekleyiş içerisinde olan vatandaşlar arasında dikkatle takip edilmektedir. Ancak, af konusunda kesin bir tarih ve detayların henüz netlik kazanmadığını belirtmek gerekir. Konuyla ilgili gelişmeler ve resmi açıklamaların takip edilmesi önemlidir.
 

Son verilere göre, çeşitli suçlarla cezaevlerinde toplamda 356 bin 587 tutuklu ve hükümlü bulunuyor. Genel af çıkacak mı? Af ne zaman çıkar? Genel af çıkıyor mu? tarzında kafalarda birçok soru işaretleri bulunurken konuya ilişkin bazı STK'lar da çağrılarını sürdürüyor... Genel af çağrısında bulunan bir diğer STK ise Adil Yaşam Derneği Başkanı M. Haluk Çavuşoğlu oldu. Çavuşoğlu, “Cezada amaç ıslah etmek ve topluma yeniden kazandırmak iken; haksız ve ağır cezalar ve cezaevi koşulları bu amaca hizmet etmemektedir. Cezaevi kapasitesinin çok üzerinde tutuklu ve hükümlünün içinde bulunduğu koşullar insan hak ve temel ihtiyaçları için uygun değildir.” dedi.

Temmuz sonunda 120 bin hükümlü cezaevine dönecek

Kovid-19 izninde olan 120 bin hükümlü olduğunu anımsatan Çavuşoğlu, “İzinlerin bitiş tarihi olan 31 Temmuz 2023 itibarı ile yeniden cezaevine dönmelerinin ne topluma ne de kendilerine bir getirisi olmayacağı aşikardır. Pandemi döneminde açık cezaevinde bulunan hükümlüler Covid-19 iznine gönderilmiş, söz konusu sağlık iken, kapalı cezaevindeki mahkumlar bundan faydalandırılmayarak adaletsizliğe uğramıştır.” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet tarihinde 47 kez af çıkarılmıştır.

“Cumhuriyet tarihinde ülkemizde farklı gerekçelerle 47 kez af çıkarılmıştır.” diyen Adil Yaşam Derneği Başkanı Haluk Çavuşoğlu şöyle devam etti:

"Son 21 yıldır, af adı altında yapılan infaz düzenlemelerinin ardından, ortaya her defasında farklı adaletsizlik ve olumsuz sonuçlar çıkmıştır. Türkiye yüzyılı kapsamında; Cumhuriyetin ikinci yüzyılına girerken, kapalı ve açık cezaevinde olan mahkumlar, izinde olan mahkumlar, cezaları sebebi ile firar olanlar, İstinaf, Yargıtay, mahkemelerinde dosyaları bekleyenler, bunların toplamında milyonlarca aile için adaletin yerini bulması, geçmişin temizlenmesi adına, adli mahkuma eşit ve adil bir af, ardından sicil affı ile yaklaşık 10 milyon insana ikinci bir şans verilerek, temiz bir sayfa açılmasını talep ediyoruz.”

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

yukarı çık