Ceyhan'da Fırıncılar bir kez daha Başkan Bünül dedi

Ceyhan Fırıncılar ve Unlu Maddeler Odası yoğun katılımıyla Esnaf Kefalet Koop Konferans Salonunda Genel kurulunu gerçekleştirdi.

Ceyhan'da Fırıncılar bir kez daha  Başkan Bünül dedi
  • 09 Ocak 2022, Pazar 22:51

Tek liste halinde gidilen Genel  Kurulda Mevcut Başkan Muhammed İslam Bünül, Tekrardan başkanlığa seçildi.  Başkan Bünül yaptığı konuşmada; 2018 yılında yapılan Genel Kurul neticesinde Kıymetli Başkanımız Sn. Hakan Koşmaz’dan görevi devraldıklarını kaydederek. ‘’Elimizden geldiği, gücümüz nispetince 4 yıllık görev süresi boyunca esnaflarımızın yanında olmaya çalıştık. Onların hakkını, hukukunu koruma adına elimizden gelen gayreti ortaya koymaya çalıştık. Görev süremiz boyunca bizden kaynaklı eksiklikler olmuş olabilir fakat, yeni süreçte inşallah o eksikliklerden ders çıkararak daha sistemli ve gayretli bir çalışma ortaya koyacağız. Tabi bu çalışmayı yaparken esnaflarımıza da önemli görevler düşüyor. Her şeyden önce odamız tarafından alınan kararlara mümkün olduğunca riayet etmemiz lazım, birlikte karar alıp birlikte hareket etmemiz lazım aksi takdirde kamuoyunda yanlış anlaşılmalara ve eleştirilere maruz kalıyoruz. Geçtiğimiz görev süresi boyunca gerek basın yayın kuruluşlarının gerekse vatandaşlarımızın yersiz ve mesnetsiz eleştirisine gerçek verilerle cevap vermek istiyorum.

FIRINCI ESNAFIMIZ HAKSIZ YERE HEDEF ALINIYOR

Her şeyden önce bilinmelidir ki Fırıncı olan Esnaflarımız ciddi bir gayret ve emek harcıyarak ekmeği vatandaşımıza ulaştırmaktadır. Her şeyden önemlisi sık sık ekmek fiyatları artışlarında haksız bir şekilde esnafımız hedef alınıyor. Yılın belirli zamanlarında Esnaflarımızla yaptığımız toplantılarda girdi maliyetleri göz önünde bulundurularak ekmek maliyeti odamız tarafından çıkarılıp, dar gelirli vatandaşlarımızında ekonomik durumu göz önünde bulundurularak makul ölçüde fiyat artışına geçiyoruz. Geçmişte de bu şekildeydi fakat sadece fazla zamanınızı almamak için sizlere ekmek zammı ile ilgili görev süremiz boyunca yapılan zam uygulamalarını ve asgari ücret artışını sunmak istiyorum. 2018 yılında görevi devraldığımızda 200 gr olan ekmek 1,25 TL’ydı. Asgari ücret 1603 TL’ydı ve 1280 Ekmek alınabiliyordu. 2019 yılında 200 gr ekmeğe %20 zam uygulayarak ekmeğin fiyatını 1,50 TL yaptık. Asgari ücrete yapılan %21’lik zam ile asgari ücret 2020 TL oldu ve 1350 ekmek alınabiliyordu. 2020 yılında %17 zam uygulayarak ekmek fiyatını 1,75 TL yaptık. Asgari Ücret ise %15 zam gördü ve Asgari ücret 2323 TL oldu ve 1330 ekmek alınabiliyordu. 2021 yılında ise yıl başında almamız gereken zammı pandemi nedeni ile bulunduğumuz zorlu sürecide vatandaşımıza yansıtmama adına 6 ayerteledik. Ancak esnafımız başta Un fiyatlarındaki ve girdilerindeki zamlar nedeni ile işin içinden çıkmaz hale geldi. 2021 Temmuz ayının başında ekmeğe %17 zam uygulayarak 1,75 TL yaptık. Ülke genelindeki ekonomik nedenlerden dolayı 1,75 TL olan Ekmek fiyatını Kasım ayında fırıncı esnafımızın da bir nefes alması mantığıyla, tüketici hakkı da göz önünde bulundurularak %28’lik bir artışla 200 gr ekmeği 2,25 TL yaptık. Asgari ücret ise 2021 yılı başında %22 artarak 2825 TL olmuştu. 1255 ekmek alınabiliyordu. 2022 yılına geldik. Yeni yılın ülkemize milletimize esnaflarımıza ve Ceyhanlı hemşerilerimize hayır ve bereket getirmesini diliyoruz. 2022 yılı Asgari Ücretine yapılan %50 oranındaki zam ile Asgari Ücret 2825 TL iken 4253 TL oldu. Şimdi hepimiz aklı başında olan insanlarız. 2018 yılından günümüze kadar yapılan asgari ücrete yapılan zam oranlarını topladığımızda 2019 %21, 2020 %15, 2021 %22, 2022 %50 arttı. Toplamda 4 yılda asgari ücrete %98 zam uygulandı. Ekmeğe ise 2019’da %20, 2020 %17, 2021 %28 zam uygulanarak 4 yılda toplam %65 zam uygulandı. Şimdi son dönemlerdeki artışlarda göz önünde bulundurulduğunda ekmek fiyatı da göz önünde bulundurulduğunda Fırıncı meslektaşlarımız, vatandaşlarımız için her zaman olduğu gibi önemli bir fedakarlık ortaya koymuştur. Esnafımız hiçbir zaman fırsatçılık yapmamıştır.

Esnafımız hiçbir yerde stokçuluk yapmamıştır. Bundan dolayı önümüzdeki süreçte en geç Ramazan ayından önce ekmeğe makul ölçüde fiyat artışı uygulamak kaçınılmaz olmuştur. Bu zam uygulandığında esnafımızda , vatandaşımızda memnun kalacaktır. Ayrıca şunu da belirtmeliyim ki 2023 yılının sonuna kadar uygulamak sureti ile olağan üstü bir durum olmaz ise Federasyonumuzun da son olarak belirttiği şekilde Ekmeğin Kilogramı 14-15 TL’yi geçmeyecek şekilde düzenleme yapacağız. Esnaflarımızın sorunlarını yakından takip ediyoruz ve aynı sorunları bizlerde işletmemizde yaşıyoruz. Hijyen konusunda bizim gösterdiğimiz özeni, perakende satış yapan işletmeler de göstermek zorunda. Köşe başlarında açıkta ekmek satışları yapılıyor. Unlu mamüller adı altında açılan işletmelerde ekmek üretimi yapılıyor. Bununla ilgili yeni süreçte gerekli yasal süreci hızlı bir şekilde başlatacağız.

Biz bu hassasiyetle çalışmalarımızı yürütürken Denetleme yapan kurumlar da bu hassasiyeti göstermek zorundadır. Yüzeysel olarak denetleyip, sözlü olarak uyarmakla neticeye gitmemiz mümkün değildir. Bunun için gerekli işlemlerin yapılmasını ilgili kurumlardan rica ediyoruz. Devletimiz güçlü, esnafımız da güçlü. Bu nedenlevatandaşımızın ekmek konusunda hiçbir sıkıntı yaşamayacağını taahhüt ediyoruz. Vatandaşlarımızı da esnaflarımızı da bir konu hakkında özellikle uyarmak istiyorum. Lütfen,emeğimizi, ekmeğimizi israf etmeyelim. Üretirken de tüketirken de ihtiyacımız kadar olanı tüketelim. Bu duygu ve düşünce ile genel kurulumuz esnafımız, hemşerilerimiz ve yeni yönetimimiz için hayırlara vesile olsun. Hayırlı ve Bereketli bir dönem olmasını temenni ediyor, hepinizi saygı, sevgi ve muhabbetle selamlıyorum.seklinde açıklama yaptı

Kimlikte yeni dönem başlıyor! Kimlikte yeni dönem başlıyor!

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

yukarı çık